Privacy Policy

Privacy Policy 2018-04-27T18:50:32+00:00

Personal Information Collection Statement

(“Notice”)

• 1. Pernod Ricard Malaysia Sdn. Bhd., a company incorporated in Malaysia whose registered
office is at Suite 13A01, Menara PJ, AMCORP Trade Centre, No. 18 Jalan Persiaran Barat,
46050 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia and its associated brand companies (“PRM”),
wishes to use your Personal Data (to be defined below) for purposes outlined below,
including for direct marketing purposes. As your Personal Data is only being utilized for
voluntary purposes, you can inform PRM not to use your Personal Data for such purposes
and PRM will cease do so. In this context, please note that:

▪ 1. Your personal data (including but not limited to your name, gender,
National Registration Identity Card number, surname, email address,
contact number, date of birth, location and address) (collectively, “Personal
Data”) will be collected and used by PRM for the following purposes:
▪ for consumer relationship management;
▪ for consumer engagement;
▪ for segmentation;
▪ for brand/market consumer data sharing;
▪ for reporting and analysis, including compiling statistical data on the use
of our products and services;
▪ direct marketing purposes;
▪ to send you alerts, newsletters, updates, mailers, promotional
materials, special privileges, festive greetings from PRM, its partners
and advertisers;
▪ to notify and invite you to events or activities;
▪ to perform PRM’s obligations in respect of any contract entered into with
you;
▪ to provide you with any services or products you have requested;
▪ to process your participation in any events, activities, research studies,
contests, promotions, polls, surveys, or any productions;
▪ to process, manage or verify your application for membership with PRM
and to provide you the benefits offered to members;
▪ to validate your purchases and process payments relating to any
products or services you have requested;
▪ to understand and analyse our sales as well as your needs and
preferences;
▪ to develop, enhance, market and provide products and services to meet
your needs;
▪ to process exchanges or product returns;
▪ to respond to questions, comments and feedback from you;
▪ to communicate with you for any of the purposes listed in this Notice;
▪ to provide you with information that you request from us or which we
feel may interest you, where you have consented to be contacted for
such purposes;
▪ for internal administrative purposes, such as auditing, data analysis,
database records;
▪ for purposes of detection, prevention and prosecution of crime;
▪ for PRM to comply with its obligations under law.
▪ 2. the following classes of products, services and subjects may be
marketed: promotions including but not limited to offers, events,
participations in lotteries in relation to the alcoholic products of the Pernod
Ricard group;
▪ 3. the above products, services and subjects may be provided by PRM,
Pernod Ricard group companies and/or PRM partners, including but not
limited to digital and marketing agencies;and
▪ 4. in addition to the Personal Data you provide to PRM directly, PRM may
collect your Personal Data from a variety of sources such as:-
▪ Forms on PRM’s website(s) such as at:
▪ https://www.chivas.com/en-my/the-venture/subscribe;
▪ https://www.martell.com/en-my/newsletter;
▪ http://theglenlivetguardians.com.my/
▪ https://www.campoviejo.com/cvtapastrail
(collectively, “Websites”);
▪ Cookies on the Websites;
▪ Referrals from other third parties.

2. In addition to marketing the above products, services and subjects itself, PRM also
provides and/or intends to provide your Personal Data to all or any Pernod Ricard group
companies and/or PRM partners for use by them in marketing those products, services and
subjects to you. Further, PRM may engage other companies, service providers or
individuals to perform functions on its behalf, and consequently may provide access or
disclose your Personal Data to such service providers or third parties. Such third parties
include (without limitation):-
▪ Delivery agents such as newspaper vendors and newsagents;
▪ PRM partners and advertisers;
▪ Event management companies and event sponsors;
▪ Marketing research companies;
▪ Parties with whom PRM collaborates with for certain events, programmes and activities;
▪ Service providers, including, information technology (IT) service providers for
infrastructure, software and development work;
▪ Professional advisors and external auditors, including legal advisors, financial advisors
and consultants;
▪ Other entities within PRM; and
▪ Governmental authorities to comply with statutory, regulatory and governmental
requirements.

3. PRM, Pernod Ricard group companies and/or PRM partners may also, from time to time,
engage third parties to provide marketing services on their behalf, and may share your
Personal Data with these third parties for such purposes.

4. Your personal data held by PRM will be kept confidential but PRM may provide such
information to the Pernod Ricard group companies and/or PRM partners (and also including
third parties engaged by PRM, Pernod Ricard group companies and PRM partners to
provide marketing services on their behalf) for marketing purposes (including informing
customers of services which PRM believes will be of interest to customers).

5. You have the right to request access to your Personal Data; to require PRM to correct
any Personal Data relating to you which is inaccurate; to limit the processing of your
Personal Data including Personal Data relating to other persons who may be identified from
that Personal Data; and to ascertain PRM’s policies and practices in relation to Personal
Data and to be informed of the types of Personal Data held by PRM. PRM has the right to
charge a reasonable fee for the processing of any Personal Data access request in
accordance with the terms of the Personal Data Protection (Fees) Regulations 2013.

6. If you are currently receiving direct marketing materials from PRM but do not wish for
PRM to continue to use or provide to other persons your Personal Data for direct marketing
purposes, you may, without charge, exercise your opt-out right by notifying PRM. The
contact details of the person whom you should contact should you have an opt-out,
correction, limitation and/or access requests in relation to the use of your Personal Data,
as well as for information regarding policies and practices and types of Personal Data held
are as follows:
Designation: Digital Marketing Specialist
Department: Marketing
Telephone Number: +603-7953 8861
Email Address: tiffany.wong@pernod-ricard.com

7. Your Personal Data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction
other than Malaysia, to companies under PRM which are located outside of Malaysia and/or
where PRM servers are located outside of Malaysia. You understand and consent to the
transfer of your Personal Data out of Malaysia as described herein.

8. By communicating with PRM, using PRM’s services, purchasing products from PRM or by
virtue of your engagement with PRM, you acknowledge that you have read and understood
this Notice and agree and consent to the use, processing and transfer of your Personal
Data by PRM as described in this Notice. PRM shall have the right to modify, update or
amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice on the Websites.

By continuing to communicate with PRM, by continuing to use PRM’s services, purchasing
products from PRM or by your continued engagement with PRM following the modifications,
updates or amendments to this Notice, such actions shall signify your acceptance of such
modifications, updates or amendments.

9. In the event of any conflict between the English and other language versions, the
English version shall prevail.

10. Nothing in this Notice shall limit your rights under the Personal Data Protection Act
2010.


Penyataan Pengumpulan Maklumat Peribadi

(“Notis”)

1. Pernod Ricard Malaysia Sdn. Bhd., sebuah syarikat yang diperbadankan di Malaysia
yang mempunyai pejabat berdaftar di Suite 13A01, Menara PJ, Pusat Perdagangan
AMCORP, No. 18 Jalan Persiaran Barat, 46050 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia dan
syarikat-syarikat jenamanya yang berkaitan (“PRM”), ingin menggunakan Data Peribadi
anda (seperti yang ditakrifkan di bawah) untuk tujuan yang digariskan di bawah, termasuk
untuk tujuan pemasaran langsung. Oleh kerana Data Peribadi anda hanya digunakan
untuk tujuan sukarela, anda boleh memaklumkan PRM supaya tidak menggunakan Data
Peribadi anda untuk tujuan tersebut dan PRM akan berhenti berbuat demikian. Dalam
konteks ini, sila ambil perhatian bahawa:

▪ 1. Data peribadi anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada nama anda,
jantina, nombor Kad Pengenalan, nama keluarga, alamat e-mel, nombor
telefon, tarikh lahir, lokasi dan alamat) (secara kolektif, “Data Peribadi”)
akan dikumpulkan dan digunakan oleh PRM untuk tujuan berikut:
▪ untuk pengurusan perhubungan pelanggan;
▪ untuk penglibatan pengguna;
▪ untuk segmentasi;
▪ untuk perkongsian data jenama / pasaran pengguna;
▪ untuk pelaporan dan analisis, termasuk menyusun data statistik
mengenai penggunaan produk dan perkhidmatan kami;
▪ tujuan pemasaran langsung;
▪ untuk menghantar makluman, surat berita, kemas kini, pengirim, bahan
promosi, hak istimewa, salam perayaan dari PRM, rakan kongsi dan
pengiklan;
▪ untuk memaklumkan dan menjemput anda ke acara-acara atau aktiviti-
aktiviti;
▪ untuk melaksanakan obligasi PRM berkenaan dengan apa-apa kontrak
yang dimasuki dengan anda;
▪ untuk memberi anda sebarang perkhidmatan atau produk yang anda
minta;
▪ untuk memproses penyertaan anda dalam sebarang acara, aktiviti,
kajian penyelidikan, pertandingan, promosi, pemilihan, tinjauan, atau
sebarang produksi;
▪ untuk memproses, mengurus atau mengesahkan permohonan anda
untuk keanggotaan dengan PRM dan memberi anda faedah yang
ditawarkan kepada ahli-ahli;
▪ untuk mengesahkan pembelian dan pembayaran anda yang berkaitan
dengan produk atau perkhidmatan yang anda minta;
▪ untuk memahami dan menganalisis jualan kami serta keperluan dan
keutamaan anda;
▪ untuk membangunkan, meningkatkan, memasarkan dan menyediakan
produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan anda;
▪ untuk memproses pertukaran atau pulangan produk;
▪ untuk menjawab soalan, komen dan maklum balas daripada anda;
▪ untuk berkomunikasi dengan anda untuk mana-mana tujuan yang
disenaraikan dalam Notis ini;
▪ untuk memberi anda maklumat yang anda minta daripada kami atau
yang kami rasa mungkin menarik minat anda, di mana anda telah
bersetuju untuk dihubungi untuk tujuan tersebut;
▪ untuk tujuan pentadbiran dalaman, seperti pengauditan, analisis data,
rekod pangkalan data;
▪ untuk tujuan pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah;
▪ untuk PRM mematuhi kewajipannya di bawah undang-undang.
▪ 2. kelas produk, perkhidmatan dan subjek berikut boleh dipasarkan:
promosi termasuk tetapi tidak terhad kepada tawaran, acara, penyertaan
dalam loteri berhubung dengan produk alkohol kumpulan Pernod Ricard;
▪ 3. produk, perkhidmatan dan subjek di atas mungkin disediakan oleh PRM,
syarikat kumpulan Pernod Ricard dan / atau rakan PRM, termasuk tetapi
tidak terhad kepada agensi digital dan pemasaran; dan
▪ 4. selain daripada Data Peribadi yang anda berikan kepada PRM secara
langsung, PRM mungkin mengumpulkan Data Peribadi anda dari pelbagai
sumber seperti: –
▪ Borang di laman web PRM seperti di:
▪ https://www.chivas.com/en-my/the-venture/subscribe;
▪ https://www.martell.com/en-my/newsletter; ,

Join The Glenlivet Guardians Malaysia


https://www.campoviejo.com/cvtapastrail
(secara kolektif “Laman Web”);
▪ Kuki-kuki di Laman Web;
▪ Rujukan daripada pihak ketiga yang lain

2. Selain daripada pemasaran produk, perkhidmatan dan subjek di atas, PRM juga
memberikan dan / atau berniat untuk memberikan Data Peribadi anda kepada semua atau
mana-mana syarikat kumpulan Pernod Ricard dan / atau rakan PRM untuk digunakan oleh
mereka dalam pemasaran produk, perkhidmatan dan subjek kepada anda. Selanjutnya,
PRM mungkin melibatkan syarikat, penyedia perkhidmatan atau individu yang lain untuk
melaksanakan fungsi bagi pihaknya, dan seterusnya mungkin memberikan akses atau
mendedahkan Data Peribadi anda kepada penyedia perkhidmatan atau pihak ketiga
tersebut. Pihak ketiga tersebut termasuk (tanpa batasan): –
▪ Ejen penghantaran seperti vendor surat khabar dan pemberi berita;
▪ Rakan kongsi dan pengiklan PRM;
▪ Syarikat pengurusan acara dan penaja acara;
▪ Syarikat penyelidikan pemasaran;
▪ Pihak-pihak dengan siapa PRM bekerjasama untuk acara, program dan aktiviti
tertentu;
▪ Penyedia perkhidmatan, termasuk, penyedia perkhidmatan teknologi maklumat (IT)
untuk kerja infrastruktur, perisian dan pembangunan;
▪ Penasihat profesional dan juruaudit luar, termasuk penasihat undang-undang,
penasihat kewangan dan perunding;
▪ Entiti lain dalam PRM; dan
▪ Pihak berkuasa kerajaan untuk mematuhi keperluan statutori, pengawalseliaan dan
kerajaan.

3. PRM, syarikat-syarikat kumpulan Pernod Ricard dan / atau rakan PRM juga mungkin,
dari semasa ke semasa, melibatkan pihak ketiga untuk menyediakan perkhidmatan
pemasaran bagi pihak mereka, dan mungkin berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak
ketiga untuk tujuan tersebut.

4. Data peribadi anda yang dipegang oleh PRM akan dirahsiakan tetapi PRM mungkin
memberikan maklumat tersebut kepada syarikat kumpulan Pernod Ricard dan / atau rakan
PRM (dan juga termasuk pihak ketiga yang dilantik oleh PRM, syarikat-syarikat kumpulan
Pernod Ricard dan rakan PRM untuk menyediakan pemasaran perkhidmatan bagi pihak
mereka) untuk tujuan pemasaran (termasuk memaklumkan pelanggan tentang
perkhidmatan yang PRM percaya akan menarik minat pelanggan).

5. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada Data Peribadi anda; untuk
menghendaki PRM untuk membetulkan apa-apa Data Peribadi yang berkaitan dengan anda
yang tidak tepat; untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda termasuk Data
Peribadi yang berkaitan dengan orang lain yang mungkin dikenal pasti dari Data Peribadi
itu; dan untuk memastikan dasar dan amalan PRM berhubung dengan Data Peribadi dan
dimaklumkan tentang jenis Data Peribadi yang dipegang oleh PRM. PRM mempunyai hak
untuk mengenakan bayaran yang munasabah untuk pemprosesan sebarang permintaan
akses Data Peribadi mengikut syarat-syarat Peraturan-Peraturan Perlindungan Data
Peribadi (Fi) 2013.

6. Jika anda sedang menerima bahan pemasaran langsung dari PRM tetapi tidak
mengharapkan PRM untuk terus menggunakan atau memberi kepada orang lain Data
Peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung, anda boleh, tanpa caj, melaksanakan
hak memilih keluar anda dengan memberitahu PRM. Butiran hubungan orang yang harus
dihubungi sekiranya anda mempunyai pemilihan keluar, pembetulan, pembatasan dan /
atau akses berhubung dengan penggunaan Data Peribadi anda, serta maklumat mengenai
dasar dan amalan dan jenis Data Peribadi yang dipegang adalah seperti berikut:
Jawatan: Pakar Pemasaran Digital
Jabatan: Pemasaran
Nombor Telefon: +603-7953 8861
Alamat emel: tiffany.wong@pernod-ricard.com

7. Data Peribadi anda mungkin dipindahkan ke, disimpan, digunakan dan diproses dalam
bidang kuasa selain dari Malaysia, kepada syarikat-syarikat di bawah PRM yang terletak di
luar Malaysia dan / atau di mana pelayan PRM terletak di luar Malaysia. Anda memahami
dan bersetuju dengan pemindahan Data Peribadi anda dari Malaysia seperti yang
diterangkan di sini.

8. Dengan berkomunikasi dengan PRM, menggunakan perkhidmatan PRM, membeli produk
dari PRM atau dengan penglibatan anda dengan PRM, anda mengakui bahawa anda telah
membaca dan memahami Notis ini dan mengakur dan bersetuju dengan penggunaan,
pemprosesan dan pemindahan Data Peribadi anda oleh PRM seperti yang dinyatakan
dalam Notis ini. PRM berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini atau meminda syarat
Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis yang dikemas kini di Laman Web.
Dengan terus berkomunikasi dengan PRM, dengan terus menggunakan perkhidmatan PRM,
membeli produk dari PRM atau dengan penglibatan anda yang berterusan dengan PRM
berikutan pengubahsuaian, kemas kini atau pindaan kepada Notis ini, tindakan sedemikian
menandakan penerimaan anda tentang pengubahsuaian, kemas kini atau pindaan
sedemikian.

9. Sekiranya terdapat sebarang konflik antara versi Bahasa Inggeris dan bahasa lain, versi
Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

10. Tiada apa-apa dalam Notis ini boleh mengehadkan hak-hak anda di bawah Akta
Perlindungan Data Peribadi 2010.